Trainingslocatie? Doe mij de serverruimte maar..

Trainingslocatie? Doe mij de serverruimte maar..

In mijn rol als trainer ontmoet ik met regelmaat cursisten die ergens anders voor gemotiveerd zijn dan waarvoor ze komen. Cursisten die vaak op ‘communicatietraining’ moeten maar zich veel liever bezig houden met de inhoud van hun vak. De vakmannen en vrouwen van de werkvloer.

Door de jaren heen heb ik in veel ruimtes bijeenkomsten voor “de werkvloer” mogen verzorgen: boardrooms, hotels, kantines, loodsen, opslagruimtes. En laatst ook een serverhok.
Nu zie ik met regelmaat veel foto’s en updates voorbij komen van de meest prachtige tariningslocaties en dan vraag ik mij weleens af….

Is de locatie van een training zo belangrijk?

Uiteraard helpt een sferische ruimte, een prachtig hotel of de ongerepte natuur om wat losser te komen van je identificatie. Om even afstand te nemen van je dagelijkse patronen en routines.

Echter mijn ervaring is dat reflectie, open zijn, verbinding maken en het voeren van “gesprekken die er toe doen” overal mogelijk zijn. Dat een ruimte hierin niet belemmerend hoeft te werken. Het vraagt in mijn ogen juist moed van de deelnemer om ín de dagelijkse realiteit stil te staan met elkaar.

Zo was het serverhok (zie foto) onlangs de locatie voor een Teamleiders bijeenkomst. Daarbij maakten zij contact met dat wat voor hen écht belangrijk is. Wat hen drijft als mens, en hoe dit soms conflicteert met de verantwoordelijkheden behorend bij “de mens in functie”. Welke uitdagingen dat geeft en welke handelingsvrijheid er is bij het invullen van de rol die ze hebben.

Zo werd tijdens de bijeenkomst de locatie een mooie metafoor voor het “met jezelf verbonden blijven” tijdens het vervullen van je rol.