Werk met Pepijn Mols

Werkwijze

We gaan eerst met elkaar in gesprek. Daarin onderzoeken we de werkelijke vraag en stellen eventuele randvoorwaarden voor de interventies vast. Na het eerste gesprek ontvang je een voorstel.
Na het sluiten van de overeenkomst werken we het eventueel verder uit en gaan we aan de slag. In het geval van een meerdaags traject houd ik tussentijds altijd contact met de opdrachtgever. Zo houden we de mogelijkheid aan om het programma waar nodig aan te passen. Uiteraard hoort er ook een eind-evaluatie bij.

Ons vertrekpunt

De bron van persoonlijke groei is zelfinzicht en acceptatie. Waardering en acceptatie van alles wat je bent en wat je kunt, het zien van al je mogelijkheden en ook hetgeen waarin je jezelf beperkt. Als je dit weet en hiernaar handelt, werk je aan je autonomie en kom je meer in je kracht te staan. Gecombineerd met vakmanschap voegt dat waarde toe aan de organisatie. Uitgangspunten bij mijn werkzaamheden zijn:

  • Je bewust worden van wie je bent en wat je goed kunt zorgt voor een toename van jouw persoonlijke kracht;
  • Je bewust worden van je opvattingen, waarden en overtuigingen is een voorwaarde om persoonlijke vaardigheden duurzaam te ontwikkelen en te internaliseren;
  • Ik werk vanuit een positieve en waarderende benadering. Confronterend, respectvol en uitgaande van wat de deelnemer wél kan;
  • Alleen jij kunt jezelf veranderen. Kapha zorgt voor de vruchtbare bodem en biedt gereedschap deze te bewerken.
  • Leren moet ook leuk zijn. Een inspirerende omgeving en een goede sfeer zijn een belangrijke voorwaarde. Ik werk graag buiten, uiteraard met passende werkvormen;

Synergie
Kapha maakt deel uit van een divers netwerk professionals die zich bezig houden met persoonlijke-, team en organisatieontwikkeling. We kunnen hierdoor een diversiteit aan vraagstukken aan en de juiste man of vrouw voor de klus selecteren.

De man achter Kapha

Als oudste in het gezin van drie kinderen woonde ik 20 jaar in een piepklein dorpje midden in natuurgebied “De Millingerwaard”. Hier floreerden landbouwbedrijven en arbeidersgezinnen. Al jong kwam ik in aanraking met verschillende ambachten. Vóór en tijdens mijn studie Opleidingskunde Training and Human Development was ik werkzaam in de industrie en in de Groenvoorziening. In deze periode is mijn voorliefde voor handwerk en ambacht ontstaan; voor het werken met je handen, bezig zijn met het materiaal, het creëren, het bouwen, maar ook het dicht bij de natuur zijn. Hier heb ik maximaal uiting aan leren geven door het voltooien van diverse cursussen ambachtelijk meubel maken.

Eenmaal werkzaam in de zakelijke dienstverlening als leidinggevende, adviseur, trainer en coach realiseerde ik mij dat de waardering voor ambacht en de uitvoerende vakman niet zo vanzelfsprekend was. Ondanks de tendensen van de Angelsaksisch georiënteerde bedrijven en ondanks stelselmatige onderwaardering van deze groep mensen, zie ik dat de vakman steeds belangrijker wordt. Zij maken het verschil en vormen het fundament van een onderneming.

Ik houd van praktisch bezig zijn. Mijn fascinatie voor het innerlijke proces heb ik praktisch weten te maken door de beoefening van Yoga. Zowel het ontwikkelingsproces in het fysieke als mentale geeft inzicht en helderheid. De combinatie tussen de voorliefde voor ambacht, de waardering voor de vakman en de fascinatie voor het innerlijk proces brengt mij tot Kapha.

Kapha is een term uit de Ayurveda, de Indiase holistische geneeswijze. Kapha verwijst naar één van de drie dosha’s (Pita en Vata zijn de overige twee) . Kapha zorgt daarbij voor structuur, vastigheid en samenhang. Ze bezit scheppende de vormende kracht. Mentale kenmerken van Kapha zijn o.a innerlijke rust, goede sociale vaardigheden en vriendelijkheid. Ik associeer deze kwaliteiten met vakmanschap en de waarde van het primaire proces.

Middels Kapha wens ik dan ook bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van toekomstig vakmanschap. Door aandacht te geven aan de ontwikkeling van professionele en persoonlijke vaardigheden kan vakmanschap de plek behouden die het verdient en optimaal tot haar recht komen.

Pepijn Mols