Het nut van ongemak

Het nut van ongemak

Verschillende situaties kunnen je er opeens bewust van maken; een andere rol in je werk, onvrede over een situatie maar ook kleinere momenten zoals een goed gesprek met een collega of een beeld dat je op tv ziet. Het kunnen allemaal aanleidingen zijn die een flits van inzicht teweeg brengen. Gevolgd door een zeker gevoel van ongemak of onrust. Na de bewustwording van deze wrijving groeit het besef je dat het anders moet. Je huidige gedrag dient je niet meer.

Zinvol automatisme

Als je kijkt naar de wijze waarop we ons gedragen dan doen we dat vaak op eenzelfde manier. Het grootste gedeelte bestaat uit vaste denk- en gedragspatronen inclusief emotionele reacties. We zijn gewoontedieren. Maar liefst 90% van ons gedrag wordt onbewust en automatisch aangestuurd. Het is het resultaat van de ervaringen die we in het verleden doorgemaakt hebben. Automatismen en vaste gedragspatronen helpen ons te functioneren binnen het gezin, werk, en de maatschappij. Het helpt bij het verwerven van inzicht en routine. Automatismen en gedragspatronen zijn dus zinvol. Het zou namelijk niets zijn om bijvoorbeeld elke dag opnieuw te leren autorijden of tandenpoetsen.

Vaak is ons automatische gedrag mede bepaald door gedachtes en emoties uit het verleden. Oude emoties die getriggerd worden door een actuele situatie, waardoor een reactie opkomt. Deze reacties zijn vaak gebaseerd is op een eerdere ervaring die waarschijnlijk niets met het huidige moment te maken heeft. Dus oude ervaringen zijn bepalend hoe je met de actuele dingen in je leven om gaat!

Ondanks het nut van deze automatismen, kun je tegelijkertijd zeggen dat we maar 10% van ons gedrag bewust kiezen!

Vrij van je gewoonte

Als je je gewoontes en automatismen wilt veranderen is bewustwording, zoals altijd, de eerste stap van de verandering. Als je je bewust wordt sta je meer open voor signalen uit je omgeving waaruit blijkt dat het tijd is voor een volgende stap. Je gaat aan alles voelen dat het anders moet.

Om los te komen van de automatismen helpt het om aandachtig aanwezig te zijn. In het moment. Om bewust het ongemak, de pijn of het verlangen te voelen. Te voelen wat het ongemak je te zeggen heeft zodat je gaat horen wat een volgende stap moet zijn. En dat horen of weten doe je niet alleen met je ratio. Het is een afstemming tussen wat je hoofd, hart en buik te melden hebben. Dat is luisteren naar jouw innerlijke kompas of wijsheid. Om in ieder moment te voelen wat situaties met je doen; emotioneel, fysiek en mentaal. Door het bewust opmerken van deze signalen en je bewuste aanwezigheid is er al een ruimte tussen de aanleiding en je reactie. Op dat moment kun je bewuster kiezen in de wijze waarop je reageert. De sleutel tot gedragsverandering.

Wil jij ook je oude gereedschap inruilen voor passender materiaal? Bel  06-41545800 of stuur een bericht naar mail@kapha.nl